سلام.
این شیره که می بینین بعد از 3 بار درست کردن شده این :)
البته سخت نیس ها! یه کوچولو نکته داره . وگرنه خیلی آسون می تونین شیره خرمای خونگی سالم داشته باشین.
نوع خرما و حرارت تو رنگ و کیفیت خرما اثر داره.
برای شیره خرما از یه خرمای مخصوص استفاده می کنن که تو تابستون اون خرما میاد. اقایی که ازش پرسیدم عرب بود و لهجه داشت درست متوجه نشدم اسمش چیه اما از آقای دیگه ای که پرسیدم که خودشم شیره می فروخت گفت شیره خرما رو با خرماهای مونده و خراب درست می کنن!!! که البته هیچ جای شکی نیس "بعضی " ها با خرماهای مونده این کار رو می کنن.
من از خرمای "برحی" استفاده کردم. تا جایی که گشتم و خوندم , از خرماهای شیره دار بهتر که استفاده بشه. منم خرمای برحی جلو چشمم بود دیگه همونو گرفتم :)
این شیره ای که تو تصویر می بینین با یک کیلو خرما درست کردم. که شد همین اندازه :
من اینو از فیلم اموزشی دیدم که اگه اشتباه نکنم آموزش سنا بود ! ممنونم ازشون.
و اما درست کردن شیره خرما....
خرما رو یه کوچولو می شوریم و هسته شو می گیریم.
بعد با 7 و نیم پ آب می ذاریم روی حرارت. ( هر یک کیلو 5 پ میشه و به ازای هر پ , یک و نیم پ آب لازمه)
حرارت و کمی زیاد می کنیم تا به جوش بیاد.( در قابلمه رو نذارین)
بعد از به جوش اومدن , کف روشو بگیرین و حرارت رو کم کنین و در قابلمه هم بذارین.
بذارین 45 دقیقه بجوشه تا خرما ها نرم شن.
اجازه بدین تا سرد بشن.
بعد از سرد شدن , داخل کیسه نخی می ریزیم و خوب خوب فشار می دیم تا شیره ازش خارج شه.
--- پارچه نباید نازک باشه که گوشت خرما ازش رد شه!!! ما شیره خرما می خوایم یعنی فقط آب حاصل از خرماها رو می خوایم!
شیره به دست اومده رو داخل تابه ای می ریزیم و روی حرارت کم قرار می دیم تا غلیظ شه.
--- حرارت رو زیاد نکنین !!! رنگش دیگه سیاه نمیشه! میشه قهوه ای :) شیره ی قهوه ای تجربم بود :)
بسته به غلظت شیره تون زمانش متغییره. برای من که غلظتش به نظرم نه شل بود و نه سفت , یک ساعت و ربع زمان برد. کلا بعد از یک ساعت دیگه غلیظ میشه.
--- یه نکته خیییییییییییییل مهم و اونم اینکه بعد از اینکه شیره تون سرد میشه خیلی غلیظ تر از اون چیزی میشه که از رو حرارت برداشتین پس حواستون به این نکته باشه!!! این یه تجربه دیگم که دفعه اولم مث سنگ شد :)
و یه چیزی دیگه!
اگه نتیجه کارتون , شیره تون سفت شد , می تونین بهش اب جوش اضافه کنین و یه کوچولو بذارین رو حرارت و اگه شل بود می تونین بذارین رو حرارت تا غلیظ شه.
--- من مدام از ابتدای کار تا انتهای کار , کف روی شیره رو بر می داشتم ولی بازم یه کوچولو برام کف موند :) که تو عکس دومی (داخل شیشه) مشخصه. شما اگه دوست دارین کفشو برندارین ولی به نظر من بردارین :)
این بود طرز تهیه شیره خرمای سالم و خوشمزه.
نوش جونتون.